top of page
Yazarın fotoğrafıEda Bakırkan

GÜRÜLTÜ ve İŞİTME KAYBI


Gürültü, işitme duyusunu rahatsız eden sabit bir komponenti olmayan karışık ses topluluğudur. Yüksek şiddetli seslere kısa süreli veya uzun süreli maruziyet iç kulakta yer alan tüy hücrelerinin harabiyeti sonucundaakustik travmaya sebep olabilir.

Akustik travma, yüksek şiddette gürültüye maruz kalma nedeni ile iç kulakta oluşan hasardır. Bir kerelik ani patlamalı gürültüye maruz kalındığında oluşabileceği gibi düzenli olarak gürültüye maruz kalındığında da ortaya çıkabilir.

Akustik travmanın belirtileri arasında İşitme kaybı ( yüksek frekanlarda SNİK), işitme kaybında progesyon, tinnitus, kulakta dolgunluk ve sesin lokalizasyon bozukluğu gibi belirtiler vardır.




 ( Normal tüy hücreleri )  -(Gürültüye bağlı harap olmuş tüy hücreleri)


İşitme kaybı açısından risk altında bulunan birçok meslek grubu vardır. İftaiye memuru, polis, asker, inşaat işçileri ve müzisyenlerbunlardan sadece birkaçıdır. Hem bu meslek grupları için hem de normal bireylerin işitmelerini koruyabilmek adına ülkemizde yasal olarak bir günde maruz kalınabilecek gürültü seviyeleri belirlenmiştir.


(Ülkemizde yasal olarak bir günde maruz kalınabilecek gürültü seviyeleri)


Bu gürültü seviyeleri dikkate alınmadığı taktirde ortaya çıkabilecek işitme kaybı çeşitleri geçici işitme kaybı veya kalıcı işitme kaybı olmak üzere 2 grupta incelenmektedir.

Geçici eşik kayması, kısa süre gürültüye maruz kalma nedeniyle ortaya çıkan bir işitme kaybıdır. Kalıcı değildir. Gürültü bitiminden yaklaşık 1-2 saat sonra iyileşme görülmektedir. Bu iyileşme gürültünün şiddetine, devam süresine, frekansına ve kişinin hassasiyetine bağlıdır. Geçici işitme kaybı kendini çınlama, baş dönmesi ve kişide yorgunluk ile belli eder.

Kalıcı eşik kayması ise, gürültüye uzun süreli maruziyet sonucu oluşur. Kalıcıdır. Geri dönüşü olmayan sensörinoral tip bir işitme kaybı ortaya çıkar. Kalıcı eşik kaymasının ilk evresinde 3000-4000-6000 Hz civarında işitme kaybı gözlemlenir. Kişilerin bu zamanda iletişim kurmalarında problem olmayabilir. Maruziyet devam ettikçe 4000 Hz tabanlı çentik derinleşir ve genişler. Konuşma frekanslarına (1000-2000 Hz) doğru kayma gösterirse iletişim problemleri de ortaya çıkmaya başlar. Bu tarz bir işitme kaybının belirtileri, sesi boğuk algılama, çınlama ve konuşmayı ayırt etmede zorluluktur.



(Gürütüye bağlı işitme kaybına örnek odyogram)

120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page